Skillnaden mellan WordPress.com och WordPress.orgVi fick uppdrag att flytta designbycement.com från wordpress.com wordpress.org. Det gick inte helt smärtfritt men till slut gick det bra. Det var flera system som skulle integreras ihop. Här beskriver vi ihop med ChatGPT skillnaden mellan dom två olika plattformarna

WordPress är ett av världens mest populära plattformar för att skapa och hantera webbplatser och bloggar. När det kommer till WordPress, är det vanligt att höra talas om två huvudsakliga varianter: WordPress.com och WordPress.org. Dessa två plattformar delar en gemensam grund, men det finns viktiga skillnader som påverkar användarnas erfarenhet och möjligheter.

WordPress.com:

WordPress.com erbjuder en värdtjänst där användare kan skapa och publicera webbplatser utan att behöva bekymra sig om tekniska detaljer som serverunderhåll eller databashantering. Det är en värdtjänst som liknar andra plattformar som Blogger eller Wix, där användare kan skapa och underhålla sina webbplatser på en plattform som sköter mycket av tekniken åt dem.

En av de främsta fördelarna med WordPress.com är enkelheten. Användare behöver inte oroa sig för att hantera webbhotell, installera uppdateringar eller säkerhetskopiera sin webbplats. Det finns även en gratis plan tillgänglig, men den kommer med begränsningar när det gäller anpassning och domännamn.

Å andra sidan begränsar WordPress.com användare i fråga om plugin-installationer och anpassning av teman. Det är svårare att integrera egen kod och fullständigt anpassa utseendet och funktionaliteten på webbplatsen. Dessutom visas WordPress.com-annonser på webbplatser som använder den gratis planen, vilket kan vara irriterande för vissa användare.

WordPress.org:

WordPress.org å andra sidan erbjuder den självständiga programvaran som används för att skapa och hantera webbplatser. Det är öppen källkod, vilket innebär att användare har fullständig frihet att anpassa koden enligt sina behov. För att använda WordPress.org måste användare själva skaffa webbhotell och installera programvaran på den valda servern.

En av de största fördelarna med WordPress.org är den fullständiga kontrollen och friheten över webbplatsen. Användare kan installera och anpassa vilka teman och plugins de vill. Det finns ingen begränsning när det gäller att integrera egen kod, och användare har tillgång till hela WordPress-communityn för support och resurser.

Å andra sidan kräver WordPress.org mer teknisk kunskap och engagemang från användarna. Hantering av webbhotell, säkerhetsuppdateringar och backup är användarens eget ansvar. Dessutom innebär detta också kostnader för webbhotell och domänregistrering.

Sammanfattning:

Sammanfattningsvis är den grundläggande skillnaden mellan WordPress.com och WordPress.org nivån av kontroll och ansvar som användare vill ha över sin webbplats. WordPress.com erbjuder en enkel, hanterad lösning med vissa begränsningar, medan WordPress.org ger total frihet och kontroll på bekostnad av ökad teknisk komplexitet och ansvar. Båda plattformarna har sina fördelar och är avsedda för olika typer av användare och projekt.

Jag vill veta mer!
close slider