Tips & Trix - sökmotoroptimering
Här delar vi med oss av vår kunskap om Sökmotoroptimering
För att attrahera Google som sökmotor finns det flera hundra punkter att att optimera men här tittar vi på dom vanligaste. Man ska även komma ihåg att inget projekt är det andra likt. SEO handlar om att göra hemsidan relevant så att Google vill “ranka” den högt. Det går inte att lura Google med ex gömda sökord.
SEO är sökmotoroptimering
Ordet SEO BYRÅ används ofta för att beskriva den verksamhet som syftar till att marknadsföra en hemsida online. Hemsidan är porten till din verksamhet. Denna verksamhet kan vara en webbutik, en tjänst eller kanske information av olika slag.
SEO står för Search Engine Optimization som översätts som sökmotoroptimering på svenska. Genom att anpassa hemsidans design, innehåll och länkprofil så kan positioner i sökresultaten påverkas på ett positivt sätt.
Målet är att få sökmotorerna att inse att din hemsida är rätt adress för en viss typ av sökningar. Men hur gör du det?
Innehållet ska formas på rätt sätt
När sajten har en struktur med god layout och navigation så gäller det att forma innehållet på de olika sidorna på rätt sätt. Innehållet i form av texter och media måste precis som sajtens design fungera på ett engagerande och inbjudande vis.
Viktiga frågor måste besvaras:
- Vad är syftet med texten?
- Hur ska den placeras på sidor?
- Hur kan texten bli bättre läsbar?
- Hur kan texten leda till handling på ett effektivt sätt?
- Hur mycket text ska det vara på varje sida?
- Vilka nyckelord måste finnas med?
- Var ska nyckelord förkomma?
Bra webbtexter är en vetenskap i sig och något av en balansgång. Det gäller ju å ena sidan att skapa texter som sajtens besökare kan ta till sig. Samtidigt är texten en viktig signal till sökmotorer om vad sajten har att erbjuda.
Sökmotorers robotar läser av innehållet för att komma fram till vad det handlar om och vilken kvalitet det håller. Google är kända för att ha väldigt sofistikerade automatiska processer och robotar som kan läsa av vilka hemsidor som kommer att vara av verkligt intresse för de som söker information, produkter och tjänster online.
Viktigt i sammanhanget är att tänka på att Google hela tiden jobbar med målet om att sålla fram sajterna som verkligen håller hög kvalitet. Det är numera välkänt att det lönar sig att jobba med texter som skrivs för människor. Nyckelord måste fortsatt finnas med men de bör användas på ett mänskligt sätt.
Vad gäller bilder och annan media så är det också avgörande för hur en hemsidas Sökmotoroptimering kommer att lyckas. Sökmotorerna vet att vi människor tycker att det är lättare att ta till oss information som består både av text, bilder och film. Därmed premieras sajter som är duktiga på att kombinera dessa element på rätt sätt.
Hur länge blir folk kvar på sajten?
Ett gott exempel på hur innehållets kvalitet hänger ihop med positioner i sökresultaten är det som kallas för Bounce Rate eller avvisningsfrekvens på svenska. Det här är en procentsats som ger en uppskattning av hur många av sajtens besökare som stannar kvar och utforskar informationen som finns på hemsidan.
En hög avvisningsfrekvens är samma sak som att folk surfar in och snabbt drar vidare. Det uppfattas av Google som ett tecken på att sajten inte erbjuder det som eftersöks och då dalar den i sökresultaten.
Om innehållet är utformat för att engagera så blir det ju på ett naturligt sätt så att folk blir kvar. Då blir det ett bättre värde för Bounce Rate varpå sajten kan få en högre position i sökresultaten då sökmotorer ser svart på vitt att folk finner det de söker då de landar på sajten och blir kvar.
Länkar är samma sak som röster på din sajt
Utöver sajtens design och innehåll så måste den ha backlinks, det vill säga länkar. Länkar är lite som bensinen i en bil. Du kan ha en fantastisk bil men du kommer ju inte långt i den om bensintanken är tom.
Sökmotorer ser länkar som kommer från andra sajter till din sajt som en form av röster för din sajt. De talar om att det finns ett intresse av att besöka din sajt och de visar också vad den handlar om eftersom de inkluderar vägledande ord. Ett exempel på detta kan vara en länk med orden här hittar du fina skor till en skobutik.
Nu gäller det att förstå att det finns länkar och det finns länkar. Alla länkar har inte samma värde och ses inte som självklara anledningar till att öka din sajts synlighet i sökresultat. Det handlar om att jobba med kvalitet och naturlighet. Det vill säga länkar som faktiskt ger något.
Att ha en massa länkar från sajter som inte har någon relevans för din hemsida är inte bra. Det kan ge motsatt effekt. Men om länkarna som pekar mot din sajt kommer från seriösa källor och är relevanta så kan det ge mycket fina resultat.
Det tar tid att bygga en hälsosam länkprofil. Det handlar om att hitta rätt källor och att se till att länkarna kommer från bra innehåll. En tumregel är dock att låta det här ta den tid som krävs för det är sällan klokt att skynda med länkar. Det ser inte naturligt ut och naturligt är idag ett viktigt nyckelord för all form av sökmotoroptimering.
Vi ska också komma ihåg att ett bra innehåll på ett naturligt sätt genererar länkar. När folk hittar något som är väl värt att dela så gör de det på forum, bloggar och via sociala appar. Den typen av länkar är fantastiska både för en aktivare hemsida och SEO.
Jobba med kvalitet och naturlighet som håller
Faktum är att en god strategi för all SEO är att jobba med kvalitet och naturlighet. Idag vet vi att det här är ett koncept som håller. Sajter som byggs och underhålls på detta vis fortsätter att vara aktuella. De blir bara bättre och bättre för varje månad som går och det är också något som leder till bättre synlighet online.
Att tänka långsiktigt är smart. Varje steg som tas bör vara genomtänkt. Dessutom kommer den här typen av sökoptimering vara mycket lättare att underhålla och jobba vidare med. Du bygger din SEO på en grund som gör att allt arbete som följer står stadigt även då det blåser nya vindar på SEO-marknaden!