Bouppteckning

Att driva in en skuld från en privatperson

Att driva in en skuld från en privatperson eller företag kan vara en mycket svår och långdragen process. Framförallt när du inte vet hur du ska göra själv. Det är viktigt att genom hela processen vara diplomatisk. Däremot är det bra att bli tuffare gentemot motparten om skulden efter flera dagar, veckor eller månader fortfarande inte har betalats.
Var vänlig i början
I början är det en bra idé att vara så diplomatisk som möjligt. Påminn personen 2-3 gånger på ett vänligt och tydligt sätt. Referera till en eventuell konversation, mejlkorrespondens, faktura eller skuldebrev. Nämn när betalningen skulle varit framme.
I början är det också bra att ge en längre tidsfrist om motparten ber om det. Det visar kompromissvilja och ökar sannolikheten till att du måste ge dig in i en svår process med indrivning av skulden och betalningsförelägganden mm.
Om respons uteblir och skulden fortfarande inte återbetalats
Om personen (privatperson eller företag) fortfarande inte har betala skulden är det dags för dig att ta nästa steg. Meddela att du tänker gå till Kronofogden om betalning inte är framme ett visst datum.
Om skulden fortfarande inte har betalats av då är det dags för dig att gå till Kronofogden för att ansöka om betalningsföreläggande. Notera att betalningsföreläggandet inte är juridiskt tvingande för din motpart. Kronofogden fastställer bara att det finns en skuld, men din motpart har all rätt att bestrida föreläggandet.
Bara tingsrätten kan fastslå juridiskt att du har rätt att driva in skulden
Om personen inte svarar på betalningsföreläggandet eller bestrider återstår bara ett alternativ. Det är att gå till tingsrätten för att få en vinnande dom. Enbart med en dom eller en förlikning har du rätt till pengarna.
Här gäller det att du anlitar en duktig jurist som vägleder dig genom hela processen. Se till att samla så mycket dokumentation som möjligt. Mejlkonversationer, signerade avtal och vittnen är exempel på bra bevismaterial som stärker din juridiska ställning i indrivningsmålet.
Även om du vinner kan betalning vara omöjlig
Om det visar sig att din motpart inte har några pengar, oavsett om det är ett företag eller en privatperson, kan det fortfarande vara omöjligt för dig att driva in hela skulden. Om din motpart inte har några pengar eller andra tillgångar som Kronofogden kan mäta ut kommer du inte kunna få betalt. Det är väldigt tråkigt men tyvärr inte ovanligt. Se därför till att kolla upp huruvida din motpart är likvid eller ej innan du ger dig in i en domstolsprocess för indrivning av skulden.

Anlita en bra jurist

Att argumentera för sin sak på ett juridiskt plan är mycket svårt. Att anlita en duktig jurist är i längden ofta billigare, bättre och du sparar mycket tid.